Team Power

Team Power
Team Power Tupperware

sudikan click untuk kekayaan saya

Minggu Wanita 6 Oktober 2017

Minggu Wanita 6 Oktober 2017
King of Tupper-Man
Tupperware Brands Malaysia :  # 1st Tupperware ONLINE in Malaysia : Buat Duit Tambah Pendapatan

Jom sertai TEAM POWER untuk JANA PENDAPATAN dengan Business Tupperware. Buat Duit Tanpa Modal. Salah satu cara Bisnes Internet Paling Mudah Saya sedia membantu from zero to hero !! Call & Whats app 012-3993947 (Syamputra Razali) FB : Syamputra Razali TP Tupperware Malaysia; Syamputra Razali Tupperware; 2019; Nano Nature Water Filtration System; Tupperware Malaysia Katalog; Tupperware Catalogue;Tupperware Malaysia; Tupperware Katalog 2019

Wednesday, March 20, 2019

RAHSIA 2 RITA : Rahsia kejayaan pakcik Tupperware


20/3/2019
RAHSIA NIAGA TUPPERWARE : HANYA BERMULA 2 RITA


Assalammualaikum,

Pagi rabu yang indah ini.. pakcik selalu tahu.. pagi adalah waktu ilham sampai dan pakcik kena menulis cepat untuk berkongsi dengan anda semua..
Pagi ini pakcik nak berkongsi tentang RAHSIA 3 RITA untuk perniagaan Tupperware yang anda dan pakcik buat sekarang. Hanya bermula dengan 2 RITA akan menyebabkan kita boleh menjadi pendapatan.

Sebelum itu, mesti anda semua nak tahu. Apa maksud RITA. Rita adalah RECRUIT IS THE ANSWER yang membawa maksud dengan recruit sahaja jawapan kepada kejayaan dalam bisness Tupperware ini. Memang benar, kita boleh ada beribu dan ratus ribu sales, namun kalau sebulan kita Krik Krik Recruit, rangkaian kita tak kemana mana. Kita akan buat kerja sorang sorang, akan bercakap sorang sorang dan paling best. Kita tak dapat nak bantu orang lain Berjaya. Kita je sorang sorang masyukkk (untung). Jadi, untuk Berjaya, sales dan recruit saling berhubung kait. Sales ibarat kaki kanan dan recruit kaki kiri, keduanya akan boleh berjalan sekiranya saling kuat dan digunakan sepenuhnya. Jadi, pakcik nak baagitahu.. kenapa RITA ini sangat penting.

5 RAHSIA 2 RITA DALAM BISNESS TUPPERWARE

1.       KOMISEN

-          Inilah hakikatnya dalam bisness iaiatu nak untung. Cara nak untung pun kena tahu cara dan untung apa?. Selain tahu untung 25% yang semua orang dah abaikan, kita focus kepada untung komisen dari pembinaan rangkaian yang kita lakukan. Kita sendiri akan Nampak yang pulangan keuntungan bukan dating dari 25% namun lebih banyak dalam komisen membina rangkaian yang aktif. Memang persaingan harga nie dah semua “MAIN TIPU”, namun kita perlu switch kepada teknik yang lain iaitu fokus kepada komisen dari pembelian downline.



-          Kalau lagi bagus, kita sendiri yang parking sales jika ada lebih. Membeli atas nama sendiri dengan banyaknya adalah satu tindakan yang tak berapa bijak sebab komisen diambil kita dari pembelian downline. Jadi, dengan ada 2 RITA dah cukup memulakan komisen anda. Rita itu tidak kira dari gen 1 atau 2. Asalkan anda akan naik rank dari consultant biasa kepada Senior consultant. Mudah kan nak dapat komisen. Ohh ya. Syarat wajib nak dapat komisen untuk star consultant adalah perlu ada personal sales RM500.

-          Bayangkan jika pembelian downline anda mencecah RM10,000 sebulan dan anda akan diberikan komisen oleh HQ RM300 untuk seorang downline dan bayangkan kalau ada 100 orang downline sebegitu, anda akan ada RM30,000 komisen yang diberikan oleh HQ. itulah kehebatan adanya downline (RITA) yang ramai.
-           
2.       DIQ
-          Dengan mendaftar sebagai DIQ apa bila menjadi start consultant dengan hanya ada 2 orang, anda menuju kepada rank Director yang mana komisen akan bertambah dari 3% kepada 4% dan anda akan berpeluang mendapat


3.       TEAM
4.       REWARD

Monday, March 18, 2019

3 TIPS MEMBUAT IKLAN DI FESBUK dan MEDIA SOSIAL : Dari Pengalaman sebenar Pakcik Tupperware


3 TIPS MEMBUAT IKLAN DI FESBUK @ MEDIA SOSIAL

Assalam semua,

Pagi ini seperti yang pakcik janji pada diri sendiri, pakcik akan luangkan masa untuk menulis hasil bacaan pakcik dan pakcik olah sendiri mengikut perspektif pakcik yang menjual Tupperware.

 Namun, siapa sahaja yang membaca tulisan pakcik ini boleh gunakan kepada produk jualan anda dan insyallah dipermudahkan.
Pagi ini seperti biasa, mengambil idea dan semangat dari beberapa orang yang proven Berjaya dilaman social. Pakcik ambil masa 5-10 untuk baca dan pakcik akan membasuh minda pakcik supaya lebih positif dan permulaan hari ini menentikan pengakhiran hari pakcik. 

Ohh ya, pakcik baru pulang dari Phuket, Thailand untuk makan angina dan buat travelog serta buat sedikit pemerhatian terhadap persekitaran tempat sana. Memang tempat yang dilanda tsunami yang dasyat berlaku di Phuket dan memang menginsafkan. Namun, sejak 2004, pelancong datang bagaikan satu pesta yang ada perayaan. Sana sini pelancong yang padat di Phuket ini. Next misi ke Cambodia plak. Kali ini trip dari Tupperware. Trip yang pakcik pergi ini 5 STAR dari HQ Tupperware dan  orang yang Berjaya pergi adalah orang yang Berjaya capai target. Insyallah, pakcik akan bersama 5 orang DIRECTOR pakcik yang Berjaya untuk kesana.



Banyak plak bercerita. Tips nyer tak jugak cerita. Maklumla, excited plak nak cerita tentang hal makan angina nie. Oklah. Pakcik share yer..

Untuk menghasilkan iklan yang ada UMMPP.. kita sendiri perlu analisa keadaan audien kita dalam fesbuk yang mana lain orang lain friend nya. Pakcik memang mempunyai 80% friend wanita berbanding lelaki dan yang komen diruangan comment adalah hamper semua perempuan. Itu friend pakcik dan pakcik menulis iklan yang menuju kepada sasaran pakcik. 

Contoh kalua pagi ini pakcik nak tulis kepada bakal customer pakcik yang pakcik list kan karektornya
1.       Pekerja kerajaan diputrajaya
2.       Isteri ada anak 2-4 orang
3.       Ada kereta
4.       Rumah kuarters
5.       Gaji RM2000-RM4000

Pakcik listkan dalam kepala atau kat kertas tentang karektor orang yang pakcik nak buat iklan ini dan bagi pakcik cipta ayat iklan itu (copy writing). inilah dia gambaran tentang prospek pakcik iaitu kita gelar "CUSTOMER AVATAR"

Bila iklan kita dah ada golongan sasar, pakcik percaya agak mudah nak kenalpasti dan iklan itu akan menyentuh EMOSI orang yang membaca. Sampai orang yang baca akan cakap “ehhh.. macam kena kat aku jer”.. sebab memang tujuan kita untuk mereka. Walaupun bukan general, ia terkena dekat sasaran. Pakcik lebih suka focus dalam iklan. Kalua pakcik nak cari orang menganggur pakcik khas iklan itu, kalau pakcik nak cari orang pencen, ada iklan special untuk mereka.

Dulu pakcik main semborono sahaja iklan sampai tak kena langsung sorang pun.. sebab kita tak nak tamak. Biar golongan kita fokus dan dapat. Pakcik nak ceritakan cara buat iklan itu. Ayuh !!

agak agak tengok pakcik selfie kat depan stokis ini pakcik nak beli apa yer?


Tips 1 : Iklan itu menjurus kepada jenis dan masa yang sesuai

-          Bagi pakcik, waktu pagi,, iklan yang digunakan adalah lebih baik kepada iklan yang konsep #makluman #informasi sebab orang yang pakcik sasar tu akan sibuk bekerja dan mereka nak cari informasi dan suka kepada perkara yang simple sahaja. Posting yang meluah perasaan sesuai waktu malam sebab mereka dan FREE and EASY nak baca. Jadi, #content yang kita tulis tu akan dapat share yang tinggi kalai kena pada situasinya

-          Pages dah menjadi kurang relevan bagi pakcik dan pakcik lebih suka bahagian wall profile sebab mereka masih boleh tengok posting kita sebab mereka boleh #follow kita. Kalau mereka #seeFIRST lagi la senang nak dapat share dan mereka akan dapat tengok posting kita.

-          Jadi, sekarang.. kalau orang SEE FIRST kita akan lebih mudah dan nak bagi orang see first itu adalah orang yang setia dengan kita. Jadi, kita boleh tawarkan mereka something yang dah see first kita. (JOM see first pakcik)



Tips 2 : Membina Trust dan Comfort serta KeSetiaan dari follower

-          Memang tak dinafikan, nak raih kepercayaan follower memang sedikit ambil masa kerana mereka akan sentiasa dideahkan dengan perkara yang proven. Kalau iklan kita asyik iklan letak gambar 24 jam,  memang orang rasa percaya. Namun, mereka tak akan percaya kita Berjaya dan serius kalau aktiviti jual beli kita tak tunjukkan. Segala moment aktiviti adalah gambaran sebenarnya yang menjadi bukti kegigihan kita melakukan perniagaan. Namun, jika malu dan segan untuk berbuat demikian, follower tak dapat mengenali anda dan mereka akan start untuk UNFOLLOW kita dari muka buku mereka. Nak berniaga kalau malu, memang tak boleh kemana mana kak. Duit pun malu nak dating kat kita
-           
-          Membina kepercayaan juga melalui segala posting kita. Kalau posting kita asyik negative dan sibuk campurkan hal politik dan hal  membawang, makanya follower juga akan lari melainkan posting kita ada memasukkan unsur keinsafan ataupun unsur “moral of the story” dalam posting itu. Contoh kita buat posting tentang serangan pengganas di new Zealand dan ia menunjukkan kita peka pada isu semasa dan kita beri ulasan dan mintak doa agar seluruh Ummat Islam di sana dilindungi. Dari situ, follower akan start anggap kita peka dan prihatin kat persekitaran dan bukan hanya nak untung dengan menjual sahaja.




TIPS 3 : Klasify iklan itu jenis apa? Teaser, Hard sell atau softsell
-          Pakcik percaya, waktu mempengaruhi orang untuk buat tindakan. Kalau minggu gaji adalah minggu paling sesuai untuk iklan hardsell dan waktu itu mereka ada kuasa membeli, namun waktu tengah sesak iaitu sebelum gaji, iklan untuk mencari agen adalah sangat sangat penting dan iklan soft sell yang mana lebih kepada story telling akan menjadikan orang yang membaca sedar diri dan seterusnya mendaftar agen dengan kita. Pakcik suka juga untuk memberitahu setiap iklanyang kita buat perlu ada emosi dan CALL TO ACTION. 

Kalau iklan yang ayat skima dan tak berbau emosi langsung akan beri impak kepada orang untuk tak meneruskan bacaan. Kalau dia share bermaksud iklan tu ada manfaat kepada dia. CTA juga penting setiap iklan. CTA tu dengan berikan number fone sudah memadai untuk mereka hubungi kita. Bayangkan kalau iklan yang cantic dibuat dan emosi plak tu, part terakhir taka da CTA, dia nak cari kita kan mana. Customer atau prospek ini seumpama anak kecil yang ingin di manja dan dibelai. Semua nak disuapkan didepan mata kita. CTA tu adalah part yang paling penting supaya kita buat connection dengan mereka. 

Pakcik buat iklan pun melalui pengalaman pakcik dan alhamdulillah.. kini pakcik belajar untuk buat iklan yang lebih memberansangkan. Ohh ya.. penggunakan teaser juga sangat penting untuk buat orang suspen dan pastikan memang suspen. Kalau gempak je lebih.. bile launching ala ala krik krik.. next.. follower tak akan percaya anda lagi..


Oklah u olz, pakcik nak sambung makan. Menjadi jadi lah plak pakcik menulis nie. Seronok dan jadi gian plak. Selamat membaca dan kalau korang nak daftar ahli.. ini link untuk anda yer..

DAFTAR MEMBERSHIP TUPPERWARE UNTUK ANDA YANG NAK CARI SIDE INCOME
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Pakcik buka peluang DAFTAR KEAHLIAN untuk hari ini SAHAJA dengan special GIFT
- MAC 2019 -
.
Apa yang anda dapat ??
🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱🌱
1. Kad diskaun 25% diskaun semua item dalam katalog
2. Kit beg yang ada 3 item Tupperware
3. Peluang berada dalam Group circle untuk belajar strategi berniaga dan coaching direct dengan pakcik @ syamputra razali
.
Tunggu apa lagi ?
.




#tupperwaremalaysia
#pakciktupperware
#syamputrarazali
#tupperwarebrandsmalaysia
#ExtendAHand

.
sangat sangat mudah sebenarnya niaga tupperware ini.. pakcik dah niaga sejak tahun 2010 dan pakcik syukur dah tahu formula dan selok belok berniaga dengan betul dan pakcik all out dengan kehidupan yang sempurna dan gembira.





















Ubah Hidup yang terbiasa menjadi luar biasa : Motivasi pakcik kepada diri sendiri


13/3/2019
UBAH dan Kini waktunya pakcik perlu berubah

Semalam, semalaman pakcik stalker facebook  dan dia Berjaya dengan hanya membuat aktiviti rutin yang bagus iaitu membaca. Pakcik rasa terpukul sebab pakcik MALAS untuk membaca apatah lagi nak spend time untuk menambah ilmu ini.. OMG sangat. Pakcik perlu ubah. Setiap hari pakcik perlu menulis paling kurang 1 muka surat kertas dan pakcik akan cuba istiqomah dalam buat aktiviti membaca ini. Pakcik akan UPGRADE hidup pakcik kearah yang lebih baik. Pakcik nak maju setapak lagi dan pakcik nak jadi seperti penulis lain yang menterjemah idea yang ada dalam kepala ke layar online yang lebih terbuka. Adakalanya memang kita tak Nampak potensi ini, melalui membaca.. pakcik maklum akan kelebihan diri pakcik dari gaya Bahasa dan kosa kata yang meluas dan pakcik perlu buat penulisan setiap hari.

Pakcik akan cuba untuk menjalankan 5M ini iaitu Membaca, Mendengar, Melihat, Menulis dan Mencinta. Kenapa mencinta part terakhir tu ?. apabila kita dah buat rutin kita.. lama kelamaan ia akan jadi habit yang kita akan sendiri akan buat contohnya kita basuh tangan sebelum makan, kita pakai tali pinggang keledar sebelum drive dan macam macam lagi yang tanpa kita sedar kita akan buat dan kita tak akan rasa selesa kalua sehari kita tak buat benda tu.

Jadi, doakan pakcik agar Berjaya untuk menghabitkan diri untuk menulis sehingga menjadi penulis yang hebat dan menghasilkan bahan penulisan yang elok elok dan memberi manfaat kepada semua.

Salam Perubahan untuk semua,

Syamputra Razali
#pakciktupperware
Kita UBAH yang terbiasa menjadi Luas Biasa




Monday, March 11, 2019

Tupperware Tips Kejayaan Pakcik : Jom ketahui cara terbaik niaga Tupperware

“Pakcik, meh laa kongsi caner nak berjaya.”
Ok boleh. Buat macam gini, macam gitu. Lepas tu konsisten. Jangan lupa RITA dan usah putus asa.
Ada lebih kurang 10 minit pakcik terangkan berjela jela rahsia lah.. caralah... Strategilah..
.
Tiba tiba..
“Alaa, banyak pesaing lah pakcik. Lagipun saya tak reti la nak niaga nie. Malu !. Takde cara yang lebih mudah ke? Malas laa nak buat itu ini.” Nada mengeluh lagi.
Aiseyman. Teringat plak dulu dulu pakcik.. pernah “tampar” diri sendiri sebab lepas buat party tak dapat apa apa. Pakcik salahkan diri “kenapa kau gagal syam!!”.. lepas kejadian menampar diri sendiri.. pakcik semakin nampak caranya.. mungkin sebab tamparan diri sendiri tu la kot..
Kesimpulannya..
Kawan-kawan, anak anak pakcik yang pakcik sayangi..
Rajin tu sifat paling asas untuk berjaya. Kalau itu pun masih tak boleh nak buat, yang lain jadi lebih payah.
.
Sudahnya.. pakcik dah tahu.. bukak mulot je.. cara bukak mulot tu pun pakcik dapat baca dia akan cakap apa..
Begitulah.
Syamputra Razali
Tiada jalan pintas untuk berjaya!
.
#pakciktupperware
#syamputrarazali
#tamparanpakcik


Tips Hilangkan Stress : Penat dan sales krik krik jangan stress

Salam
Ini bacaa. Pakcik kat fb nora adila
Memang pakcik stalker fb dia dan banyak benda pakcik belajar. Tq sis
.
Ini dia punya tips

Stress adalah perkara biasa. Kita cuma perlu bijak menguruskan stress supaya tidak menjadi beban dalam hidup kita. Ini ada 10 tips menghilangkan stress.

1. Melukis dan mewarna
Ekspresikan emosi di dalam lukisan dan warna. Lukislah perasaan anda di atas canvas dan lihatah hasilnya nanti.

2. Urutan pada telinga
Mengurut pada telinga adalah cara melegakan stress yang baik. Ini akan membebaskan endorfin dalam otak dan membuatkan anda berasa lebih tenang. Caranya dengan menggosok kawasan luar telinga dengan menggunakan ibu jari dan jari telunjuk, picit kawasan tersebut ke atas dan kawasan pada belakang telinga.



3. Telefon ibu anda
Jika anda dan ibu anda masih mempunyai hubungan yang baik, anda boleh menghubungi beliau untuk membantu anda mengurangkan tekanan. Selepas memeriksa bagaimana perempuan muda bertindak balas di bawah keadaan tertekan, saintis mendapati bahawa mendengar suara ibu mereka mengurangkan hormon tekanan dan meningkatkan hormon oxytocin yang menyumbang pada rasa tenang.

4. Menghidu epal
Walaupun berbunyi sangat pelik, menghidu epal atau mana-mana buah-buahan sitrus yang lain boleh mengurangkan sakit kepala dan melegakan tekanan. Kajian menunjukkan bahawa penghidap migrain kronik yang menghidu aroma epal hijau melaporkan bahawa kesakitan mereka berkurangan

5. Beri ganjaran pada diri sendiri
Walaupun anda merasa diri anda tidak melakukan sesuatu perkara yang besar hari ini, jangan lupa berikan ganjaran pada diri anda. Terutamanya apabila anda merasa putus asa atau merasa tekanan yang sangat teruk. Tidak kira betapa kecil mahupun besar pencapaian anda, adalah berbaloi untuk ingatkan diri anda kerja yang hebat yang anda lakukan pada hari ini.

Bukankah makan aiskrim juga satu ganjaran? Sama juga dengan membeli handbag baru.

6. Lihat keindahan alam
Kajian menunjukkan dengan melihat alam, dapat menenangkan minda. Anda boleh melihat lautan ombak, titisan hujan atau apa sahaja yang akan menyumbang kepada ketenangan minda. Lihatlah alam lebih kurang 20 minit setiap hari dan anda akan mula merasa perbezaannya.

Jika berada di hutan konkrit, lihatlah kawasan hijau di luar pejabat. Keluar sebentar untuk melihat alam semulajadi.

Bercutilah jika ada bajet, tidak perlu mahal-mahal.

7. Letupkan belon
Apabila anda merasa tertekan, anda cenderung untuk mengambil nafas yang lebih pendek daripada biasa. Dalam usaha untuk membantu anda berehat, cuba meletupkan belon. Ini akan membolehkan anda kembali bernafas pada kadar biasa dan anda boleh menghela nafas yang lebih mendalam dan panjang. Selain itu, ia akan berehat otot anda dan mengurangkan kadar denyutan jantung.

8. Letakkan pokok di atas meja anda
Tumbuhan boleh menjadi kawan terbaik anda ketika menghadapi krisis. Dengan meletakkan pokok di atas meja anda atau rumah telah terbukti secara saintifik memberi manfaat kepada kesihatan anda. Bukan sahaja menjadikan persekitaran lebih cantik, malah dapat mengurangkan tekanan dan merendahkan tekanan darah.

9. Makan makanan yang dapat menghilangkan tekanan

Mungkin ada dia antara anda yang tidak tahu kewujudan makanan yang dapat menghilangkan tekanan.

Cuba ambil asparagus, avokado, telur, ikan salmon, susu, badam, buah oren, bayam, labu, mangga, dark chocolate dan oatmeal. Kebanyakan makanan ini memberikan anda vitamin yang berguna dan protein, omega-3, vitamin C, B2 dan E dan boleh memberikan kesan yang menenangkan.

10. Solat
Semua orang tahu, solat itu menenangkan. Tapi berapa ramai yang betul-betul solat kalau dalam keadaan stress?

Kalau sampai pejabat di pagi hari, cuba solat dhuha dahulu. Selesai solat dhuha, baru sambung buat kerja. Jadikan ia satu kebiasaan.

Jika waktu malam, cuba amalkan solat tahajjud tatkala semua orang sedang tidur. Berkomunikasilah dengan Allah, curahkan apa yang ada dalam hati anda.

Boleh cuba semua tips di atas ya?
Kalau stress jangan fokus pada stress. Tapi fokus kepada apa perkara yang boleh buat kita gembira ok? Silakan SHARE supaya lebih ramai yang dapat manfaat 😊




Strategi posting iklan meletop : Tips Berniaga

Assalam
Pakcik baca fb khairul hakimin dan pakcik nak share idea dia tentang waktu posting iklan..
Bagus taw.. jom cuba



Orang bisnes:

1. Jika ada ejen, #konsisten menulis tentang strategi jualan dan pemasaran untuk mereka sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Isnin, Rabu, Jumaat jam 11.00 pagi.

2. Jika ada produk,  konsisten #menulis tentang penerangan #produk, proses, kelebihan serta bagaimana untuk dapatkan produk itu sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Isnin, Rabu, Jumaat jam  4.00 petang.

3. Untuk naikkan follower,  konsisten menulis perkara yang kalian sering buat, contohnya memang suka memasak, suka travel, suka hadiri kelas, suka makan, suka melayan keletah anak-anak dan sebagainya. Up hal kehidupan yang ada #content ini sekurang-kurangnya 4 kali seminggu. Selasa, Khamis, Sabtu, Ahad jam 9.00 pagi atau 5.00 petang. Aktiviti yang ini akan beri audien selesa (#comfort) dengan kalian, akan mula klik butang follow dan mula setia (#loyal). Inilah #trust di media sosial.

4. Untuk kekalkan #Engagement di kalangan friends dan #follower, sentiasa muat naik hal yang memudahkan orang komen dan react seperti #contest atau hal jenaka, punchline, lawak, bermain dengan isu namun jenakakan hal tersebut, lucu serta hal-hal yang biasa seperti selfie, ambil gambar dan letak caption yang boleh buat orang ketawa. Posting ini perlu dimuat naik selepas kalian buat posting #iklan. Sangat baik 8-12 kali seminggu.

5. Untuk dapatkan #jualan, muat naik iklan pada setiap hari jam 12.00 tengah hari. Apabila iklan dimuat naik, biasanya engagement akan turun. Namun kalian punya fokus ialah untuk dapatkan jualan. Ianya ok. Yang penting ialah duit masuk. Selepas 1-3 jam, buat posting nombor 4 di atas.

Engagement - #Share dan Follower saling berkait. Bermainlah dengan jadualkan posting supaya kalian dapat kesannya.

Biasanya dalam tempoh 6 bulan, kalian akan dapat:

✅ kenaikan follower 1,000-5,000 orang (atau lebih).
✅ jualan naik mendadak.

Zaman ini adalah zaman #ContentMarketing. Muat naik posting tanpa rancang, tanpa susun, tanpa rasa tanggungjawab, kalian tak akan dapat hasil.


Ini pulak pakcik copy and paste ..

#Strategi #Posting.


8.00 pagi saya muat naik tips #sosial #media, ia adalah kepakaran saya. Maka saya dapat lebih 200 komen dan 400 share.

Waktu ini #engagement sedang naik tinggi.

9.00 pagi, saya muat naik lagi pesanan. Dapat sekitar 100 #share.

Apabila engagement sedang ok, maka kena tebar jala. Jam seterusnya, saya buat iklan. Benar, react hanya dapat sekitar 300 #likes, komen sikit, share lagilah sikit.

Namun matlamat buat iklan ialah dapat #sales. Jualan saya untuk 1 posting itu semalam sekitar RM3,000 dan ada lagi dalam 15-20 PM belum berjawab.

Disebabkan apabila buat #iklan engagement kita jatuh, maka perlu naikkan ia semula. Sekitar 2-3 jam selepas posting iklan, saya buat 1 posting engagement semula, posting resipi, ini adalah hal #kehidupan dan #minat saya. Maka saya dapat lebih 1,900 reaction, 200 komen dan lebih 1,000 share.

Hari ini kita pulun lagi strategi begini. Nak dapat jualan, kena bijak susun posting. Kalau semua posting yang kalian buat itu adalah iklan iklan iklan, maka kalian punya engagement akan turun turun turun.



Kena ada susunan #content yang betul. Silap langkah, #follower tak dapat, jualan pun tak ada. Begitulah.

Memang pakcik suke ambil inspirasi dari dia. Memang proven hebat !!

Ini dia cerita topic lain plak..

Hal teknikal menulis di Facebook:

1. Setiap 4 atau 5 baris ayat, buat perenggan yang terputus antara satu sama lain. Ia memudahkan pembacaan menggunakan telefon walau poin perenggan itu adalah sama.

Ini maksud perenggan yang terputus (ada space antara nombor 1 dan nombor 2).

2. Elakkan menulis ??? !!!! .... ianya memberi maksud berbeza dengan apa yang kita mahu sampaikan. Boleh jadi emosinya itu teruja, boleh juga marah boleh juga sedang terlalu gembira. Guna ? Atau ! Sahaja.

3. Elakkan menulis tajuk (heading) untuk penulisan di wall sendiri. Kebiasaan mereka yang belum ada pengikut, tulisan mereka akan “jump to conclusion” sekiranya ada header. Namun bagi mereka yang dah ada pengikut, tidak menjadi hal. Ianya persepsi.

4. Gunakan perkataan yang biasa digunakan. Elakkan perkataan sastera, bombastik dan fancy. Contohnya seperti usai, lantera, metafora, dan sebagainya. Di media sosial, bahasanya perlu lebih mudah difahami. Ianya #content yang mudah dan senang.

5. Pastikan mengeja dengan betul. Ejaan yang betul tanpa sebarang short form, sebarang singkatan yang direka-reka akan menjadikan posting itu difahami dan mudahnya orang lain berkongsi (klik share).

6. Sekiranya mahu menulis tentang dialog atau dialek, gunakan “....” ianya akan lebih mudah difahami.

7. Jika posting bergambar, adalah sangat baik pada setiap satu gambar ada captionnya yang tersendiri.

8. Pastikan kata nama khas menggunakan huruf besar di huruf pertama perkataan tersebut. Seperti menulis Allah, Tuhan, nama orang, nama tempat dan sebagainya.

9. Elakkan copy paste mana-mana status orang lain walau memberi kredit. Fungsi copy di #Facebook ini adalah untuk paste di ruang yang bukannya Facebook. Ia mesti dipastekan di blog atau web atau di tempat lain. Sekiranya dilaporkan (report), boleh jadi akaun kalian disekat atau dipadam status tersebut tanpa notis.

10. Penggunaan hashtag yang betul ialah yang berada di dalam #cerita / #posting. Bukannya membuat list di bawah posting. #Hashtag sangat menjadi untuk kempen atau produk atau brand atau sesuatu perkara yang menjadi elemen penting di dalam posting tersebut.

Begitulah. Semoga bermanfaat.

P/s minta izin share yer
.







J

AMARAN : KAKI SENTAP DILARANG BACA
.
BOSSKU, PAKCIK BAGU EXTRA !!
-----------------------------------
.
KHAS untuk ANDA yang PENING kepala nak cari DUIT LEBIH
.
 ✅ Ada Handset  -> Handset kokak pun tak pe asalkan boleh bukak fesbuk. Boleh niaga kat situ
 ✅ SERIUS-> Serius sanggup buat apa sahaja walaupun maluuuu.. buat LIVE, VIDEO dan buat sesuatu yang rare orang tak buat
 ✅ RAJIN -> Tak payah susah susah buat ayat sendiri. Copy n paste je apa yang pakcik bagi. Adjust sikit sikit je..
 ✅ BUKAN JENIS KUAT BAGI ALASAN -> memang pakcik awal awal.. pakcik tak suka jenis yang banyak alasan.. rimas dan malas nak layan..

.
*Ini Rutin yang korang kena follow kalau nak dapat apa yang korang nak.. pakcik dah buat dan ternyata berkesan !!
.
🍼 Bangun pagi buat STRATEGI —>  KLT
☕ Lunch buat TEKNIK —> MRita
🍊 Petang buat FORMULA —> FORMe
πŸ™‡‍♀️ Malam buat RAHSIA - LCS
.
.
Hentikan Pening Kepala dengan terus whatsapp πŸ˜ŠπŸ‘‡πŸ»
http://www.wasap.my/60123993947/NakNiagaTupperware
.
.
Mudah sangat dengan bisness ini. Siapa nak untung kaya raya ESOK.. lebih banyak jangan whats app. Bisness tupperware perlu masa dan consistent serta keep energy  dalam bina rangkaian.
.
❌ Jujur cakap sangat susah orang yang kuat alasan. Itu x pandai.. ini tak tak tahu.. memang pakcik jenis leser je..
❌ Bukan mengharap sahaja downline buat sales. Sendiri kena tunjuk sebagai contoh terbaik .
❌ Malu tapi mahu.. tunggu tepi..   duduk tengok dulu orang berjaya baru start hilangkan malu
❌ Tak tahu nak niaga .. kena belajar. Follow dan banyakkan belajar dari tengok yang dah pandai. Bukan tunggu disuap
❌ Sentap sentap bile kena tegur atau kena dugaan memang sila nangis  
.
Pakcik cakap awal awal.. niaga nie bukan benda main main. Ini periuk nasi dan kena berjuang berhabis habisan. Tak ada istilah “tunggu lah kalau ada reseki atau “nantilah kalau ada masa”
.
Pakcik akan NEXT !!
.
SPECIAL PROMOSI UNTUK BOSSKU :
.
✅ Beli 3 Barang dengan Harga special
✅ FREE EXTRA Gift
✅ FREE masuk group whats app
✅ FREE sharing strategi, teknik, formula dan rahsia
✅ FREE post untuk reward yang berjaya diperolehi
✅ FREE welcome gift dan kad diskaun dari HQ Tupperware
.
Whatsapp sekarang utk berbual DIRECT dengan pakcik
.
SEKARANG boleh terus whatsapp πŸ˜ŠπŸ‘‡πŸ»
www.wasap.my/60123993947/Join++Tupperware+berbaloi+baloi+Masuk+TEAM+POWER

www.wasap.my/60123993947/Join++Tupperware+berbaloi+baloi+Masuk+TEAM+POWER

www.wasap.my/60123993947/Join++Tupperware+berbaloi+baloi+Masuk+TEAM+POWER
.
.
#sayyestotupperware
#0123993947
#pakciktupperware
#syamputrarazali
#tupperwareteampower

Daftar Membership Tupperware Mac 2019

Salam semua..
petang petang ini pakcik seronok plak nak bercerita tentang kehidupan pakcik dengan Tupperware ini dan kepada anda perlu join team pakcik dan berniaga Tupperware
.
sangat sangat mudah sebenarnya niaga tupperware ini.. pakcik dah niaga sejak tahun 2010 dan pakcik syukur dah tahu formula dan selok belok berniaga dengan betul dan pakcik all out dengan kehidupan yang sempurna dan gembira.